Villányi Franc 2015

Villányi Franc 2015


Pince ár:

15 000 Ft / 0,75l

Egységár 20 000 Ft / liter. Áraink bruttó árak

Az egyik első SUPER PREMIUM minősítésű bor a Villányi Borvidéken. Kizárólag magánvevőink részére készült csúcskategóriás bor, borászatunkban kapható limitált palack mennyiségben.


  • Villányi védett eredetű SUPER PREMIUM száraz vörösbor
  • Készült palackszám: 1 061
  • 100 % cabernet franc szőlőből készült.
  • Szüret időpontja: 2015. október 24.
  • Alkoholtartalom:  13,5 %
  • Cukortartalom:  1,3 g/l
  • Savtartalom:  5,3 g/l
  • Extrakt összesen: 31,7 g/l

Az 50 q/ha terméskorlátozással és 1 kilogrammos tőketerheléssel, vegyszermentesen művelt szőlőt fenolos érettségben kézzel szüreteltük és válogattuk, majd az irányított erjesztés és a 8 napig tartó körfejtés után következett a kíméletes préselés.
Érlelése 225 literes, első és másod töltésű, közepes pörkölésű bordeaux típusú magyar, francia, és amerikai tölgyfa hordóban, finom seprőn történt 18 hónapon keresztül.
A szép piros bogyóknak köszönhetően mély, bársonyos rubintvörös színt kapott, enyhén lilás árnyalattal.
A bor kifinomult bordói illatot áraszt, melyből csak úgy sugárzik az erő.
Az érett gyümölcsösség mellett szeder, áfonya, szilvalekvár és erdei szamóca kellemesen fanyar íze kápráztatja el a bor élvezőjét, de érezhető rajta a hordóból származó fűszeresség is, mely némi vaníliával, kökénnyel, csokoládé- és kávéaromával párosul.
Fajtajelleg, sokrétű, nagy extrakt tartalom, feszes szerkezet, szép hordó, jól integrált savtartalom, szép textúra, intenzív aroma és szépen lekerekedett tannin szerkezet jellemzi ezt a bort.
Egy tüzesen testes, komoly, egyensúlyos, elegáns bor van a poharunkban, hosszú utóízzel és némi újvilági beütéssel.
Kiváló borunk struktúrája többéves érlelést tesz lehetővé.
E tökéletes vörösbor méltóan képviseli a Villányi Borvidék hírnevét.

Fogyasztását 15-16 ’C hőmérsékleten vörös húsú ételek mellé ajánlja a borász vagy a cabernet franc és a kuriózumok kedvelőinek, borkülönlegességek gyüjtőinek.

Díjazás:

A bor története:
Riczu Tamás borász a Cabernet Franc Eredetvédelmi Bizottság egyik borbíráló tagja. Úgy döntöttünk, hogy 2018. január 09-én Villányi Franc 2015 borunkat eredetvédelmi minősítésre küldjük.
A kérdés csak az volt, hogy PREMIUM vagy SUPER PREMIUM kategóriába nevezzük-e a bort, mert az a SUPER PREMIUM magasabb kritériumainak is (terméskorlátozás, érlelési idő) megfelelt.
Tamás kérése az volt, hogy csak PREMIUM kategóriában indítsuk a bort, mert a kategória bevezetése óta nem volt még a borvidéken olyan bor, amely a SUPER PREMIUM kritériumoknak megfelelt volna.
“Milyen kellemetlen lenne nekem, ha bizottsági tagként kóstolnám a saját boromat (nyílván felismerném) és csak én engedném SUPER PREMIUM kategóriába.” - indokolta álláspontját Tamás.
Hát Ágit a borász nem győzte meg, mert ő bizony (Tamás tudta nélkül) beküldte a bort SUPER PREMIUM minősítésre.
“Biztosan tudtam, éreztem, hogy ez a bor érdemes a legmagasabb minősítésre, hisz emlékeztem a sok villányi és más borvidékről hozzánk látogató borász egyöntetű véleményére, akik állították akkor, hogy bár egy még fiatal, de tökéletes, nagy bort kóstolnak.
De ha valamiért mégsem sikerülne, akkor PREMIUM-ként még nevezhetjük a bort egy következő minősítésen. Bevallom, tudtam, hogy Tamás kicsit kellemetlenül fogja érezni magát, ugyanakkor erősen bíztam abban, hogy a bor a legmagasabb elvárásoknak is meg fog felelni. Ezzel aztán megnyugtattam magam!” - mesélte később Auer Ágota.
Az eredetvédelmi minősítésre a borok anonim kerülnek, a borászok csak a bor fajtáját és évjáratát ismerik és azt, hogy melyik kategóriában indították őket.
Ezek után elérkezett a nagy nap és Tamás feladatához híven az Eredetvédelmi Bizottság tagjaként kóstolgatta a borokat abban a szent meggyőződésben, hogy boruk PREMIUM kategóriában szerepel. Később elmesélte, hogy elsőként jött egy PREMIUM bor, amely szerinte megfelelő volt, aztán a következő PREMIUM bort is jónak találta, majd a következőt elutasította és akkor megérkezett az első SUPER PREMIUM kategóriában indult bor.
“Hát ez nagyon tökéletes, szerintem megfelelő, ilyennek kell lenni egy SUPER PREMIUM Villányi Franc-nak”. Ezt követően megint jött egy SUPER PREMIUM Villányi Franc. “Igen, ez a bor is tökéletes és mennyire hasonlít a mi borunkra….!? Kár, hogy az enyém a PREMIUMok között van, de milyen érdekes hogy nem ismertem meg, hogy melyik is volt az…… Nos, ilyen is ritkán van, hogy nem ismerem meg a saját boromat…” - jegyezte meg akkor Riczu Tamás.

Hegybíró:
“Gratulálok, Riczu Tamás! 9 egybehangzó megfelelt szavazattal Tiéd az egyik első SUPER PREMIUM Villányi Franc a borvidéken.”
Megjegyzés: azon a napon “született meg”a Villányi Borvidék két első Szuper PREMIUM Villányi Franc-ja.

Riczu Tamás telefonál:
“Ági ne hallgass soha többet rám...köszönöm és gratulálok, Neked köszönhető hogy a Villányi Franc 2015 borunk az egyik első SUPER PREMIUM Villányi Franc lett a borvidéken. “
Így lett ez a bor számunkra örökre emlékezetes, maradandó és kuriózum ...”