Villányi Borvidék, Akasztófa dűlő

RICZU TAMÁS (szőlész-borász)

Riczu Tamás fiatal, kreatív és tehetséges villányi borász, aki már több mint 17 éve a szőlő szerelmese. Számára a szőlő művelése, a borászat nem csak egy szakma vagy megélhetés, hanem elhivatottság, örök, végtelen “szerelem”, amelyben mindig újabb és újabb kihívást talál.

A Villányba járók, a villányi borok ismerői és kedvelői tudják, hogy Riczu Tamás komoly tehetség és kiváló borász. Borai komplexek, ízben, illatban és zamatban gazdag, szép és emlékezetes borok. Ismertetőjük a különlegesen finom bársonyosság, a „riczus” ízvilág.

Tamás borai 2006 óta a borversenyek állandó győztesei. Azok számára, akik nyomon követik munkásságát és ismerik a különböző nemzetközi, országos és régiós borversenyeken (Pannon Borrégió, Villányi Borverseny) elért eredményeit és díjait, minden kétséget kizáróan nyilvánvaló, hogy Riczu Tamás az egyik legsikeresebb villányi borász.

Sikereit, a hagyományok és a természet tisztelete mellett a modern technikai eljárások alkalmazásának és a szakma iránt érzett alázatának köszönheti.

A borász Ars poeticája:
„Ma már csak arra koncentrálok, hogy a szőlőben minden egyes „bogyóért” felelősséget tudjak vállalni. Felelősségtudatosságom alapelve, hogy a metszéstől kezdve a szőlő művelésén, a környezet- és “szőlőbarát”, vegyszermentes permetezésen, a kézi szüreten és a kíméletes szőlőfeldolgozáson keresztül egészen a palack lezárásáig ott legyek minden mozzanatnál. A kíméletes szőlőfeldolgozás azt jelenti, hogy a bogyóknak szinte csak “simogatás” jár, bár így nincs nagy lényereség, viszont kevesebb cserzetesség jut a borba. A magas extraktaknak és az érett savaknak köszönhetően vörösboraim így is jól érlelhetőek és már viszonylag fiatalon is élvezhetőek.
Mindenről tudni szeretnék, ami a szőlőben és a borban történik.

Mára már elegendő tapasztalattal rendelkezem ahhoz, hogy birtokméretünket kellően átlássam és tudatosan irányítani tudjam.

BORAIM KÉSZÍTÉSE EGY APRÓ FELELŐSSÉGVÁLLALÁS KÖRNYEZETÜNK ÉS EGÉSZSÉGÜNK VÉDELME ÉRDEKÉBEN, MELY EGYÉRTELMŰVÉ TESZI, HOGY HOSSZÚ TÁVON AZ ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS AZ EGYETLEN SZÁMOMRA JÁRHATÓ ÚT. EGY TÖKÉLETES BOR A SZŐLŐBEN SZÜLETIK, MELYET A MAGA MÁSÁRA  ALAKÍT AZ ÚTKERESŐ BORÁSZ".


Villányi Borvidék

Magyarország egyik legfejlettebb, legismertebb bortermő borvidéke.
Hazánk legmelegebb, legnaposabb Dél-Dunántúli borrégiója.
2500 hektár a területe, éghajlata szubmediterrán, kiváló körülményeket teremt a szőlő érleléséhez.
A Villányi Borvidék úttörő szerepet játszott a magyar borászat újjászületésében.
Borkultúrája országos szinten ismert és elismert, a villányi vörösborok magas minőségének köszönhetően a borturizmus „Mekkája”.
Hazánkban az első borvidék, melyen bevezetésre került a teljes borvidéket érintő eredetvédelemi szabályozás - a KIKERICS védjegy.
A Villányi Borvidék rangját évszázadok óta elsősorban a vörösborok adják.
A borvidék zászlós bora a VILLÁNYI FRANC prémium és super prémium minősítésben.
A villányi borászok összetartozása erős.

  • Itt él a legtöbb „ÉV BORTERMELŐJE” és pincészete.
  • Ezen a borvidéken került először saját néven bor palackba a rendszerváltást megelőzően.
  • Borászok itt használtak először barrique hordót.
  • A borvidéken alakult meg elsőnek BORÚT, mely azóta is sikeresen működik.
  • Kiemelkedő tudományos eredménnyel dicsekedhetnek a villányiak, hiszen Teleki Zsigmond szőlőnemesítő itt élt és dolgozott, aki a filoxéra szőlő betegség leküzdésében szerzett kimagasló érdemeket.
  • Villányi Borrend / Custodes Vinorum( Alapítva 1988) 4 természetvédelmi terület, számos védett növény (KIKERICS) és állatfaj, közel 30 km belül.