Villányi Borvidék, Akasztófa dűlő

RICZU TAMÁS (szőlész-borász)

Riczu Tamás fiatal, kreatív és tehetséges villányi borász, aki már több mint 17 éve a szőlő szerelmese. Számára a szőlő művelése, a borászat nem csak egy szakma vagy megélhetés, hanem elhivatottság, örök, végtelen “szerelem”, amelyben mindig újabb és újabb kihívást talál.

A Villányba járók, a villányi borok ismerői és kedvelői tudják, hogy Riczu Tamás komoly tehetség és kiváló borász. Borai komplexek, ízben, illatban és zamatban gazdag, szép és emlékezetes borok. Ismertetőjük a különlegesen finom bársonyosság, a „riczus” ízvilág.

Tamás borai 2006 óta a borversenyek állandó győztesei. Azok számára, akik nyomon követik munkásságát és ismerik a különböző nemzetközi, országos és régiós borversenyeken (Pannon Borrégió, Villányi Borverseny) elért eredményeit és díjait, minden kétséget kizáróan nyilvánvaló, hogy Riczu Tamás az egyik legsikeresebb villányi borász.

Sikereit, a hagyományok és a természet tisztelete mellett a modern technikai eljárások alkalmazásának és a szakma iránt érzett alázatának köszönheti.

A borász Ars poeticája:
„Ma már csak arra koncentrálok, hogy a szőlőben minden egyes „bogyóért” felelősséget tudjak vállalni. Felelősségtudatosságom alapelve, hogy a metszéstől kezdve a szőlő művelésén, a környezet- és “szőlőbarát”, vegyszermentes permetezésen, a kézi szüreten és a kíméletes szőlőfeldolgozáson keresztül egészen a palack lezárásáig ott legyek minden mozzanatnál. A kíméletes szőlőfeldolgozás azt jelenti, hogy a bogyóknak szinte csak “simogatás” jár, bár így nincs nagy lényereség, viszont kevesebb cserzetesség jut a borba. A magas extraktaknak és az érett savaknak köszönhetően vörösboraim így is jól érlelhetőek és már viszonylag fiatalon is élvezhetőek.
Mindenről tudni szeretnék, ami a szőlőben és a borban történik.

Mára már elegendő tapasztalattal rendelkezem ahhoz, hogy birtokméretünket kellően átlássam és tudatosan irányítani tudjam.

BORAIM KÉSZÍTÉSE EGY APRÓ FELELŐSSÉGVÁLLALÁS KÖRNYEZETÜNK ÉS EGÉSZSÉGÜNK VÉDELME ÉRDEKÉBEN, MELY EGYÉRTELMŰVÉ TESZI, HOGY HOSSZÚ TÁVON AZ ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS AZ EGYETLEN SZÁMOMRA JÁRHATÓ ÚT. EGY TÖKÉLETES BOR A SZŐLŐBEN SZÜLETIK, MELYET A MAGA MÁSÁRA  ALAKÍT AZ ÚTKERESŐ BORÁSZ".


Villányi Borvidék

A Villányi Borvidék Magyarország egyik legfejlettebb, legismertebb borvidéke és az ország legmelegebb, legnaposabb dél-dunántúli borrégiója mintegy 2600 hektár szőlőterülettel. A térség szubmediterrán éghajlata rendkívül kedvező körülményeket teremt a szőlőműveléshez, mely egyben a borvidék sikerének egyik meghatározó eleme.