Villányi Franc

Villányi Franc 2015


Pince ár:

15 000 HUF / 0,75 l

Egységár: 20 000 HUF / liter Áraink bruttó árak


  • Villányi védett eredetű SUPER PREMIUM száraz vörösbor.
  • Összes palackszám: 1 061
  • 100 % cabernet franc szőlőből készült.
  • Szüret időpontja: 2015. október 24.
  • Alkoholtartalom:     13,5 %
  • Cukortartalom:         1,3 g/l
  • Savtartalom:              5,3 g/l
  • Extrakt összesen: 31,7 g/l

Az 50 q/ha terméskorlátozással és 1 kilogrammos tőketerheléssel, vegyszermentesen művelt szőlőt fenolos érettségben kézzel szüreteltük és válogattuk, majd az irányított erjesztés és a 8 napig tartó körfejtés után következett a kíméletes préselés.
Érlelése 225 literes első töltésű, közepes pörkölésű “bordeaux” típusú magyar, francia és amerikai tölgyfahordókban finom seprőn zajlott 18 hónapon keresztül.
A szép piros bogyóknak köszönhetően mély, bársonyos enyhén lilás árnyalatú rubinvörös színt kapott.
A bor kifinomult bordói illatot áraszt, melyből csak úgy sugárzik az erő.
Az érett gyümölcsösség mellett szeder, áfonya, szilvalekvár és erdei szamóca kellemesen fanyar íze dominál, de érezhető rajta a hordóból származó fűszeresség is, mely cseppnyi vaníliával, kökénnyel, csokoládé -és kávéaromával párosul.
Fajtajelleg, sokrétű, nagy extrakt tartalom, feszes szerkezet, szép hordó, jól integrált savtartalom, szép textúra, intenzív aroma és szépen lekerekedett tannin szerkezet jellemzi ezt a bort.
Egy tüzesen testes, komoly, egyensúlyos, elegáns bort kóstolunk, mely hosszú utóízzel és némi újvilági beütéssel rendelkezik.
Kiváló borunk struktúrája többéves érlelést tesz még lehetővé.
Ez a tökéletes vörösbor méltóan képviseli és öregbíti a Villányi Borvidék hírnevét.

Fogyasztását 15-16 ’C hőmérsékleten vörös húsú ételek mellé ajánlja a borász vagy a cabernet franc és a kuriózumok kedvelőinek, borkülönlegességek gyüjtőinek.

Díjazás:

NEMZETKÖZI FRANC & FRANC KONFERENCIA - Joseph Darell Bor Nagymester (Master of Wine) a mi borunkat választotta ki Magyarország képviseletére, melyet 2 másik külföldi cabernet franc borral történő összehasonlítás tükrében mutatott be. (2019)

A bor története:
Riczu Tamás borász a Cabernet Franc Eredetvédelmi Bizottság egyik borbíráló tagja. 2018-ban úgy döntöttünk, hogy január 9-én ‘Villányi Franc 2015’ borunkat eredetvédelmi minősítésre küldjük.
A kérdés csak az volt, hogy premium vagy super premium kategóriában nevezzüke a bort, mert a bor a super premium magasabb kritériumainak is (terméskorlátozás, érlelési idő) megfelelt.
Tamás kérte, hogy csak premium kategóriában indítsuk a bort, mert a kategória bevezetése óta nem volt még a borvidéken olyan bor, amely a super premium kritériumoknak megfelelt volna.
“Milyen kellemetlen lenne nekem, ha bizottsági tagként kóstolnám a saját boromat - nyílván felismerném - és csak én engedném super premium kategóriába” - indokolta álláspontját Tamás.
Ágit azonban a borász nem győzte meg, mert ő bizony (Tamás tudta nélkül) beküldte a bort super premium minősítésre.
“Éreztem, sőt biztosan tudtam, hogy ez a bor érdemes a legmagasabb minősítésre, hisz emlékeztem a sok villányi és más borvidékről hozzánk látogató borász egyöntetű véleményére, akik minden kétséget kizáróan állították, hogy egy még  fiatal, de tökéletes, nagy bort kóstolnak. 
Úgy gondoltam, hogy ha valamilyen oknál fogva mégsem sikerülne, akkor premiumként még mindig indíthatjuk a bort egy következő minősítésen. Bevallom, féltem, hogy Tamás esetleg kellemetlenül fogja magát érezni, de mivel erősen bíztam abban, hogy a bor a legmagasabb elvárásoknak is megfelel, megnyugtattam magam!” - mesélte később Auer Ágota.
Az eredetvédelmi minősítésen a borok anoním vesznek részt, a borászok csak a bor fajtáját és évjáratát ismerik és azt, hogy melyik kategóriában indították őket.
Ezek után elérkezett a nagy nap és Tamás feladatához híven az Eredetvédelmi Bizottság tagjaként kóstolgatta a borokat abban a szent meggyőződésben, hogy borunk premium kategóriában szerepel. Később elmesélte, hogy elsőként egy premium bort kóstoltak, amely szerinte megfelelő volt, aztán a következő premium bort is jónak találta, majd az azután következőt elutasította és végül megérkezett az első super premium kategóriában benevezett bor.
“Hát ez valóban tökéletes, szerintem megfelelő, ilyennek kell lennie egy super premium Villányi Franc-nak”. Ezt követően megint érkezett egy super premium Villányi Franc. “Igen, ez a bor is tökéletes és mennyire hasonlít a mi borunkra!? Kár, hogy az enyém a premiumok között van, de milyen érdekes hogy nem ismertem meg, hogy melyik is volt az…. Nos, ilyen is ritkán fordul elő, hogy nem ismerem meg a saját boromat” - jegyezte meg akkor Riczu Tamás.
Hegybíró:
“Gratulálok, Riczu Tamás! 
9 egybehangzó “megfelelt” szavazattal tiéd az egyik első super premium Villányi Franc a borvidéken.”
Ezen az emlékezetes napon “született meg” a Villányi Borvidék két első super premium Villányi Franc bora.
Riczu Tamás telefonál:
“Ági ne hallgass rám soha többet, köszönöm és gratulálok! Neked köszönhető hogy a ‘Villányi Franc 2015’ borunk az egyik első super premium Villányi Franc lett a borvidéken. “
Így lett ez a bor örökké emlékezetes, maradandó kuriózum számunkra.